Pierś z kurczaka w kremowym sosie z jabłkami i suszonymi morelami

    Pierś z kurczaka w kremowym sosie z jabłkami i suszonymi morelami

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Proste i szybkie, a w dodatku niewiarygodnie pyszne danie. Może być podawane z kuskusem, ryżem lub ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g filetu z piersi kurczaka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki suszonych moreli
    • 1 słodkie jabłko
    • 2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony przez 2 minuty. Odłożyć na talerz.
    2. Jabłko obrać i pokroić w kliny. Podsmażyć z morelami. Jeśli morele są bardzo wysuszone, należy je wcześniej namoczyć.
    3. Dodać śmietanę, sól, kurkumę i majeranek. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać kurczaka, wymieszać i gotować przez 2-3 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis