Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    6polubień
    2godz.45min.


    Zrobione przez 138 osób

    To zupa, którą Marokańczycy tradycyjnie jedzą jako pierwszy posiłek wieczorny w czas Ramadanu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, listkami mięty i cynamonem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
    • 2 łyżki margaryny
    • 90 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 25 g posiekanej świeżej kolendry
    • 850 g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
    • 1700 ml wody
    • 145 g zielonej soczewicy
    • 1 puszka (450 g) ciecierzycy, odsączonej
    • 110 g makaronu wermiszel (można zastąpić makaronem nitki)
    • 2 jajka, ubite
    • 1 cytryna, wyciśnięta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Do dużego garnka na zupę włożyć jagnięcinę, kurkumę, pieprz, cynamon, imbir, paprykę, masło, seler, cebulę i kolendrę i podsmażać przez 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodać pomidory (sok odłożyć na bok) i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    2. Do garnka wlać sok pomidorowy, 7 szklanek wody i soczewicę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny.
    3. Około 10 minut przed podaniem zmniejszyć ogień na średni, dodać do zupy ciecierzycę i makaron i gotować około 10 minut (aż makaron będzie al dente). Dodać sok z cytryny i jajka, gotować jeszcze 1 minutę.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Witam czytalam przepis Harira i nie stety nie zgadzam sie z tym przepisem mieszlam w maroco 5 lat i tradycyjna zupe która jest wysmienita nie robi sie tak jak tu opisano chyba ze to byl kogos innego przepis ale wątpię zeby ten przepis podal sam marokanczyk - 26 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis