Zupa szpinakowa z klopsikami

    Zupa szpinakowa z klopsikami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i pożywna zupa, dobra na każdą okazję. Sycące klopsiki z kurczaka i aromatyczny wywar jarzynowy z dodatkiem świeżego szpinaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kromka chleba pszennego
    • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 250 g świeżego szpinaku
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka suszonego koperku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wycisnąć i wymieszać z mielonym mięsem. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Zagotować 1,5 litra wody. Z masy mięsnej formować małe kulki i wrzucać do gotującej się wody. Gotować przez 10 minut.
    3. W międzyczasie, pokroić w kostkę ziemniaki i marchewkę, a cebulę i czosnek posiekać. Szpinak także posiekać.
    4. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem. Posolić i dodać do zupy.
    5. Do zupy dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę i koperek. Gotować przez kolejne 10 minut.
    6. Na samym końcu dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę, aby szpinak zmiękł.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis