Zupa jarzynowa z brokułami i ryżem

    Zupa jarzynowa z brokułami i ryżem

    15polubień
    30min.


    Zrobione przez 15 osób

    Moja wersja zupy jarzynowej z ryżem, która może przypaść do gustu nawet dzieciom, które nie znoszą warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    • 1/3 szklanki ryżu
    • sól do smaku
    • 2 liście laurowe
    • 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • kilka ziaren pieprzu
    • 1 marchewka
    • 2 ziemniaki
    • 250 g brokułów
    • 1 łyżka suszonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym garnku zagotować bulion. Wrzucić ryż. Dodać sól, liście laurowe, pieprz, czosnek i pół cebuli.
    2. Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Dodać do wywaru. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    3. Po zdjęciu z ognia dodać suszoną natkę pietruszki.

    rada

    Jeśli nikt w rodzinie nie lubi gotowanej cebuli, nie musisz jej kroić. Po ugotowaniu wyjmij z zupy i wyrzuć.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    BasiaCzęstochowska
    3

    dodalam selera i troszke pieprzu i bazyli i jest niesamowite dodalo troszke innego smaku naprawde warto dodac cos od siebie ,... :D - 16 kwi 2014

    Amieszka
    autor:
    0

    Bardzo dobra! - 21 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis