Tuńczyk z imbirem i grapefruitem

    Tuńczyk z imbirem i grapefruitem

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Uwielbiam niektóre dania rybne w azjatyckim stylu, z dodatkiem owoców, które sprawiają, że potrawa jest nieporównywalnie bardziej aromatyczna i soczysta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g steku z tuńczyka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1/2 grejpfruta
    • 1 łyżka imbiru, pokrojonego w cienkie słupki
    • 2 łyżki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę. Tuńczyka pokroić wzdłuż na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając, aż się zrumieni. Przełożyć na talerz.
    2. Na patelni smażyć czosnek przez 1 minutę. Dodać miód i majeranek, wymieszać.
    3. Grejpfruta posiekać (usunąć białe błonki) i dodać na patelnię. Dodać imbir, sos sojowy i rybę, przykryć i dusić przez 1-2 minuty.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis