Dorsz pieczony z pomidorami, bazylią i papryką

    Dorsz pieczony z pomidorami, bazylią i papryką

    8polubień
    25min.


    Zrobione przez 25 osób

    Pysznie wilgotny i mięsisty dorsz pieczony w warzywach. Zdrowy i aromatyczny obiad dla całej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łyżki posiekanej bazylii
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 filety z dorsza (po 150 g każdy)
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Pomidory wymieszać z papryką, cebulą, czosnkiem, bazylią i oliwą.
    3. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdej ułożyć rybę, przykryć warzywami, skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię.
    4. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Nie polecam. Dorsz upiekł się jak powinien, lecz mieszanka warzyw i przypraw, a konkretnie jej zapach po pieczeniu nie zachwyca. - 30 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis