Klopsiki po grecku

    Klopsiki po grecku

    2polubienia
    16min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis na klopsiki, który pod względem przygotowania nie różni się wiele od tradycyjnego. Jednak w kuchni śródziemnomorskiej królują najróżniejsze przyprawy i w zależności od tego, co dodasz, smak będzie odmienny. Przykładowo cynamon jest bardzo popularny w kuchni greckiej i marokańskiej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kromka chleba
    • 500 g mielonej cielęciny (lub wołowiny)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
    • 2 łyżki mąki
    • kilka listków mięty, posiekanej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 16min. 

    1. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Rozgnieść w palcach na papkę.
    2. Dodać mięso, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.
    3. Do masy dodać cynamon i miętę. Jeśli jest za gęsta, dodać kilka łyżek mleka.
    4. Z masy formować małe kulki, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut, często odwracając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis