Bakłażan z sosem z czerwonej papryki

    Bakłażan z sosem z czerwonej papryki

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis w greckim stylu na bakłażana zawijanego z mozzarellą w sosie z czerwonej papryki. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
    • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    • sól i pieprz do smaku

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 bakłażany
    • 2 pomidory
    • 150 g sera mozzarella
    • świeża bazylia do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

      Sos

    1. Na patelni rozgrzać oliwę na dużym ogniu i zrumienić cebulę. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
    2. Dodać bulion warzywny i gotować przez kolejne 10 minut.
    3. Przełożyć sos do blendera i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Bakłażany

    5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
    6. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 5 mm i zrumienić na patelni na oliwie.
    7. Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Posiekać bazylię, dodać pomidory i ser, i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Na każdy plaster bakłażana nakładać trochę nadzienia i zwijać w rulonik. Układać w naczyniu żaroodpornym.
    9. Piec przez 10 minut, aż ser zacznie się topić. Polać sosem z czerwonej papryki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis