Makaron wstążki z pieczarkami portobello

    Makaron wstążki z pieczarkami portobello

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne danie inspirowane kuchnią włoską. Makaron wstążki z aromatycznym sosem z grzybów portobello, z dodatkiem szpinaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu wstążki (fettucine)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 200 g pieczarek portobello, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki bulionu warzywnego
    • 50 g masła
    • 150 g świeżego szpinaku, posiekanego
    • sól i pieprz do smaku
    • rozmaryn do smaku
    • 3 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej czosnek z cebulą.
    3. Na patelnię dodać grzyby i smażyć przez kilka minut.
    4. Dodać bulion i gotować na dużym ogniu stale mieszając, aż trochę wyparuje.
    5. Dodać masło i smażyć jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
    6. Dodać szpinak i rozmaryn, doprawić solą i pieprzem.
    7. Dodać makaron, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
    8. Posypać parmezanem, wymieszać i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis