Puchate ciastka z bezowym nadzieniem

    Puchate ciastka z bezowym nadzieniem

    Zapisz do ulubionych
    52min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym przepisie ciastka piecze się z gotowego ciasta francuskiego. Nadzienie przypominającym trochę krem, a trochę bezę.

    Składniki
    ilość porcji: 22 

    • 500 g (2 płaty) mrożonego ciasta francuskiego
    • 4 białka
    • 200 g cukru
    • 100 g świeżych truskawek lub jagód (opcjonalnie)
    • 3 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +30min. inne  ›  Gotowe w: 52min. 

    1. Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej przez 20-30 minut aby rozmarzło.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Ciasto lekko rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształy. Można również po prostu użyć szklanki. Układać na blaszce i piec przez 10-12 minut na złoty kolor.
    4. Białka włożyć do naczynia żaroodpornego i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Ubijać mikserem przez 10-15 minut, przesuwając go zgodnie z ruchem wskazówek zegara tak, aby białka ubiły się równomiernie. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Zestawić z ognia aby krem przestygł.
    5. Ciastka wyjąć z piekarnika. Przekroić na pół.
    6. Dolną połówkę smarować kremem, dodać truskawki lub jagody i przykryć górną połówką ciastka. Powtórzyć z pozostałymi ciastkami.
    7. Oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis