Sałatka ogórkowo-paprykowa

    Sałatka ogórkowo-paprykowa

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta sałatka i niespodziewanie pyszna. Ogórek z papryką w intensywnie aromatycznym sosie. Najlepiej smakuje schłodzona, jako dodatek do mięs lub ryb z grilla.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Dressing
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1/8 łyżeczki papryki chili w płatkach

    • 2 duże ogórki, pokrojone w cienkie półplasterki
    • 1 duża czerwona papryka, drobno pokrojona
    • 1 duża żółta papryka, drobno pokrojona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki na dressing dobrze wymieszać potrząsając w szczelnie zamkniętym słoiczku.
    2. W misce wymieszać ogórki z papryką, polać sosem, dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis