Marchewkowy chleb z cynamonem

    Marchewkowy chleb z cynamonem

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 107 osób

    Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale mam go już od 20 lat. To naprawdę dobre ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami pekan.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 22x12 cm

    • 150 g (3/4 szkl.) cukru białego
    • 55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
    • 180 ml (3/4 szkl.) oleju słonecznikowego
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 szczypta soli
    • 2 jajka
    • 110 g drobno startej marchewki
    • 55 g posiekanych orzechów pekan
    • ½ łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175 °C. Blaszkę o wymiarach 22x12 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
    2. W dużej misce zmiksować cukier z olejem słonecznikowym. Do osobnej miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać.
    3. Zmiksować jajka, a następnie stopniowo dodawać do ciasta, mieszając, aż wszystko się dobrze połączy. Dodać startą marchewkę, orzeszki pekan i wanilię, dobrze wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.
    4. Piec na środkowej półce piekarnika przez 60 minut lub do czasu, gdy chlebek będzie gotowy (sprawdzić wykałaczką). Pozostawić w blaszce na 10 minut, aby chlebek ostygł, a następnie przełożyć go na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis