Makaron z grillowanymi warzywami i kozim serem

    Makaron z grillowanymi warzywami i kozim serem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ostatnio bardzo polubiłam kozi ser i co chwilę eksperymentuję, dodając go do różnych potraw. Tym razem makaron z grillowanym bakłażanem, papryką i cukinią, obficie posypany kozim serem.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu kolanka lub muszelki
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 bakłażana, pokrojonego w 1-cm plastry
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki
    • 1/4 cukinii, pokrojona w 2 cm plastry
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w grube plastry
    • 4 pomidory, posiekane
    • 1/3 szklanki posiekanej bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g koziego sera, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. W międzyczasie wymieszać 3 łyżki oliwy z czosnkiem i posmarować tym bakłażana, paprykę, cukinię i cebulę. Warzywa ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez 10-12 minut, często odwracając, aż zmiękną, ale wciąż będą chrupiące.
    3. W misce wymieszać pozostałą oliwę z pomidorami i bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Grillowane warzywa pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pomidorami.
    5. Na makaron nakładać warzywa i obficie posypać kozim serem. Od razu podawać. Można udekorować listkami bazylii.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis