Dorada w ziarnie sezamu i nori

    Dorada w ziarnie sezamu i nori

    1polubienie
    11min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smażona biała ryba, obtoczona w sezamie i nori, czyli suszonych wodorostach. Najlepiej smakuje z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 płaty nori
    • 3 łyżki sezamu
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta cukru
    • wasabi w proszku do smaku (opcjonalnie)
    • 2 łyżki oleju sezamowego (lub oleju z orzeszków ziemnych)
    • 4 filety z dorady po 100-120 g każdy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 11min. 

    1. Nożyczkami pokroić nori na małe kawałeczki.
    2. W miseczce wymieszać nori z solą, cukrem, ziarnem sezamu i wasabi.
    3. Na patelni rozgrzać olej.
    4. Kawałki ryby obtoczyć w mieszance przypraw i nori.
    5. Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony.
    6. Podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis