Sałatka z rukwi wodnej i tofu

    Sałatka z rukwi wodnej i tofu

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i zdrowa sałatka wegetariańska. Rukiew wodna jest pełna minerałów i witamin, a w połączeniu z bogatym w białko tofu, tworzy wartościowy i lekki posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g (1 pęczek) rukwi wodnej
    • 150 g twardego tofu
    • 1 kropla sosu chili
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • zielona cebulka do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Drobno posiekać rukiew wodną (smakuje jak chrzan).
    2. Tofu pokroić w małą kostkę.
    3. W miseczce wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym i chili.
    4. Rukiew wymieszać z tofu, polać sosem, wymieszać. Posypać posiekaną cebulką i podawać.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis