Pieczony bakłażan z mozzarellą

    Pieczony bakłażan z mozzarellą

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 12 osób

    Przepyszna kombinacja bakłażana z czosnkiem i serem mozzarella. Doskonałe zarówno jako codzienny posiłek jak i uroczysty obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 bakłażany, pokrojone w plastry
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki + 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 120 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry
    • 4 pomidory, pokrojone w plasterki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Bakłażana oprószyć solą i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażana z każdej strony po 2 minuty, aż będzie miał złocisty kolor. Odłożyć.
    3. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z czosnkiem i oregano.
    4. Na każdy plaster bakłażana położyć plaser sera, plaster pomidora, posmarować oliwą z czosnkiem, ponownie nałożyć plaster bakłażana i przykryć serem. Ułożyć takie piramidki na dużej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
    5. Piec przez 15 minut, aż ser się roztopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    EwaNowakowska-Karagiannis
    2

    Doskonały w swojej prostocie, smakuje wybornie. Polecam. - 21 cze 2014

    autor:
    0

    ten kto wymyslał ten przepis powiniem zgłosić sie do Magdy Gesler po odbiór porządnego opr. tego nie da sie jesc - 07 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis