Curry z bakłażanem i miętą

    Curry z bakłażanem i miętą

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bakłażan podsmażony z papryką, zieloną cebulką i z miętą, a następnie gotowany w mleczku kokosowym i curry.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 pęczek mięty, posiekanej
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
    • 1 szklanka mleczka kokosowego (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu)
    • 1/4 łyżeczki curry
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać wok lub patelnię na dużym ogniu, dodać olej i smażyć bakłażana przez 2-3 minuty. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
    2. Na osobnej patelni, na oleju zrumienić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty.
    3. Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Na patelnię dodać podsmażonego wcześniej bakłażana, zagotować i dusić przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    5. Przed podaniem posypać miętą. Podawać z ryżem lub z makaronem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis