Tadżin z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami

    Tadżin z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 15 osób

    Aby przygotować to danie potrzebujemy specjalnego naczynia do tażin. Kurczak tak przygotowany jest niesamowicie miękki, a dodatek słodkich gruszek sprawia, że potrawa jest nieziemsko pyszna! Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 cebule, pokrojone w plastry
    • 7 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 cały kurczak, podzielony na porcje
    • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
    • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
    • 1 łyżeczka soli
    • 2-3 laski cynamonu
    • 2 liście laurowe
    • 1 pęczek świeżo posiekanej kolendry
    • 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
    • 125 ml wody

    • 30 g masła
    • 2 gruszki, pokrojone w plasterki
    • 2 łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę, aż zmięknie.
    3. Cebule przełożyć na dno naczynia do tadżin, a na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka.
    4. W miseczce wymieszać 5 łyżek oliwy z kurkumą, kuminem, mieloną kolendrą i solą. Mieszaniną natrzeć kurczaka. Na wierzchu położyć laski cynamonu. Pokruszyć liście laurowe i posypać nimi kurczaka. Dodać posiekaną kolendrę i imbir. Zalać wodą, przykryć i wstawić do piekarnika na 50 minut.
    5. Na patelni roztopić masło na małym ogniu. Dodać pokrojone gruszki i miód. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż się skarmelizują.
    6. Wyjąć tadżin z piekarnika, sprawdzić, czy kurczak jest upieczony. Dodać gruszki, wymieszać i wstawić do piekarnika na 10 minut.

    rada

    Danie można przyrządzić w brytfannie, jeśli naczynie do tadżin jest nieosiągalne.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tadżin z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami
    Tadżin z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    mniam poprostu pychotka jak widać na zdjęciu ale powiem szczerze że tego jeszcze nie jadłam - 30 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis