Grillowany bakłażan z sezamem

    Grillowany bakłażan z sezamem

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie i proste danie wegetariańskie. Plastry bakłażana doprawione olejem sezamowym, sosem sojowym, a potem upieczone. Najlepiej smakuje z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie bakłażany
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki ziaren sezamu
    • 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Włożyć na parę minut do zimnej wody, a następnie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. (Dzięki temu bakłażan wchłonie mniej oleju).
    2. Na patelni rozgrzać na dużym ogniu 2 łyżki oleju i usmażyć bakłażana przez kilka minut z każdej strony.
    3. W miseczce wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, ziarnem sezamu i cukrem.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    5. Ułożyć bakłażana plasterek obok plasterka na dużej blasze do pieczenia i posmarować sosem.
    6. Piec przez około 15 minut, aż sos się skarmelizuje i będzie brązowy.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis