Dorsz pieczony z pomidorowo-oliwkową tapenade

    Dorsz pieczony z pomidorowo-oliwkową tapenade

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Danie w stylu francuskim, z dorszem w roli głównej, z dodatkiem sosu tapenade, czyli podsmażonych pomidorów, oliwek i kaparów. Wyjątkowo smaczne!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z dorsza
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 3 łyżki posiekanej szalotki
    • 2 pomidory, posiekane
    • 10 zielonych oliwek, posiekanych
    • 1 łyżka kaparów, posiekanych
    • 1 łyżka posiekanej bazylii
    • 1 łyżka posiekanego oregano
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
    2. Filety z dorsza natrzeć 2 łyżkami oliwy i oprószyć pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15-20 minut, aż rybę można będzie rozdzielać widelcem. (Czas pieczenia zależy od grubości filetów).
    3. W międzyczasie przygotować tapenade. Rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć szalotkę. Dodać pomidory i smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać oliwki i kapary, i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać zioła i ocet, wymieszać. Nakładać na upieczone filety z dorsza i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis