Małże po włosku

    (164)

    Te małże są duszone w winie, maśle i w ziołach. Gdy małże zostaną zjedzone, pomaczaj włoskie pieczywo w sosie.


    Zrobione przez 161 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 115 g masła
    • 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
    • 500 ml (2 szkl.) białego wytrawnego wina
    • 1 łyżka oregano
    • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach, rozgniecionej
    • 36 oczyszczonych małży w skorupkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu roztopić masło. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać wino, doprawić przyprawami: oregano, pietruszką, pieprzem i czerwoną papryką.
    2. Włożyć małże do mieszaniny na patelni. Przykryć i dusić aż wszystkie małże się otworzą: wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Podawać w miseczkach na zupę i polewać obficie sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (164)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis