Odwrócone ciasto śliwkowe

    Odwrócone ciasto śliwkowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo pyszne ciasto i całkiem proste. Lekko kwaskowate śliwki połączone z fantastycznie wilgotnym plackiem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g + 50 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 80 ml mleka
    • 80 g masła
    • 500 g śliwek (najlepiej kwaskowatych), przekrojonych na pół i wydrylowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem i odstawić na bok.
    3. 120 g masła utrzeć ze szklanką cukru (200 g) na jasną i puszystą masę. Dodać wanilię. Dodać jajka, po jednym na raz, zmiksować. Na przemian dodawać mąkę i mleko, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
    4. W oddzielnym rondelku roztopić 80 g masła, dodać pozostały cukier i gotować, aż cukier ściemnieje.
    5. Na dnie foremki ułożyć śliwki, przykryć karmelem, a na to wyłożyć ciasto. Piec przez ok. 50 minut.
    6. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Następnie na minutę położyć na ogniu, aby karmel zaczął się topić. Dzięki temu ciasto łatwo wyjąć z foremki.
    7. Ostrożnie odwrócić ciasto do góry nogami tak, aby śliwki były na wierzchu. Najlepiej przyłożyć do wierzchu ciasta talerz i odwrócić.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis