Tarta z gruszkami i migdałami

    Tarta z gruszkami i migdałami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne, delikatne ciasto z dodatkiem mielonych migdałów i gruszek. Wspaniałe na każdą porę roku, lekkie i aromatyczne. Inne owoce też świetnie do niego pasują: jagody, winogrona, wiśnie czy brzoskiwnie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g masła
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżki lodowatej wody
    • 1/4 szklanki dżemu jabłkowego lub gruszkowego
    • 3 łyżki zmielonych migdałów
    • 2 dojrzałe gruszki, pokrojone w plasterki
    • 1/4 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem. Dodać cukier, sól i 3 łyżki lodowatej wody i zarobić ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    3. Ciasto rozwałkować przez folię spożywczą na okrąg. Przełożyć na blaszkę.
    4. Posmarować ciasto dżemem, zostawiając nieposmarowany brzeg na szerokość 3 cm. Posypać migdałami. Na tym ułożyć gruszki, a wierzch posypać cukrem. Zawinąć brzegi do środka i też posypać cukrem.
    5. Piec przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis