Ryż ze szparagami i tofu

    Ryż ze szparagami i tofu

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i szybkie danie nie tylko dla vegetarian. Smażony ryż z dodatkiem, tofu, pieczarek i papryki w sosie sojowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka ryżu (najlepiej brązowego)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 papryka, pokrojona w paski
    • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 150 g szparagów
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 150 g twardego tofu
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ryż zalać 2 szklankami wody, przykryć i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 35 minut.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem; dodać odrobinę soli.
    3. Na patelnię dodać paprykę i pieczarki, i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aby zmiękły.
    4. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, łodygi pokroić na 3 części (jeśli trzeba - obrać). Dodać na patelnię, wymieszać z resztą warzyw.
    5. Tofu pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Dodać do warzyw i podsmażyć.
    6. Warzywa wymieszać z ryżem, doprawić sosem sojowym. Oprószyć solą i pieprzem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis