Kruche ciastka z makiem

    (1)

    Cienkie, rozpływające się w ustach ciasteczka. Uwielbiam wypieki z dodatkiem maku, który dodaje niesamowitego aromatu i kruchości.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 50 ciastek

    • 200 g masła
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1 białko
    • 1/4 szklanki maku
    • 2 szklanki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
    2. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać białko i mak, zmiksować.
    3. Dodać mąkę i miksować przez 5 minut (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
    4. Przełożyć ciasto do torebki dekoratorskiej lub do szprycy i wyciskać ciasteczka na blaszkę.
    5. Piec przez 10 minut, aż bedą lekko złote. Jeśli zostaną w piekarniku dłużej bardzo wyschną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)