Kokosanki z mlekiem skondensowanym

    Kokosanki z mlekiem skondensowanym

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 16 osób

    Fantastyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi o nieziemskim, tropikalnym aromacie. Doskonałe do kawy!

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 puszka (420 g) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    2. Masło rozpuścić i wymieszać drewnianą łyżką z mlekiem i cukrem.
    3. Mąkę przesiać i dodać do mleka.
    4. Dodać wiórki kokosowe. Następnie, cały czas mieszając, dodawać jajka po jednym na raz, aż masa będzie jednolita. Dodać proszek i wanilię, wymieszać.
    5. Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę formując okrągłe ciasteczka. Piec przez 15-20 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    GrażynaSobierajska
    0

    według mnie są złe proporcje bo ciastka się bardzo rozlewają i są bardzo słodkie. Jak jest mleko skondensowane słodkie to cukru jest stanowczo za dużo, nie czuje się kokosu. Zmodyfikowałam: dosypałam pół szklanki wiórków i 1,4 szklanki mąki z odrobiną proszku do pieczenia, nie rozlewają się i są mniej słodkie ale następnym razem dam połowę cukru. Smak jest o niebo lepszy od kokosanek na białkach. Mleko skondensowane daje fajny posmaczek. - 23 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis