Zupa jarzynowa mamy

    Zupa jarzynowa mamy

    22polubienia
    45min.


    Zrobione przez 29 osób

    Najpyszniejsza zupa z dodatkiem wszystkich jarzyn sezonowych. Moja mama zawsze mówiła na nią "zupa łyżka stój", bo jest tak gęsta od warzyw, że łyżka sama stoi! Ilość i różnorodność warzyw można regulować zgodnie z upodobaniem.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
    • 3 marchewki
    • 1/2 selera korzeniowego, pokrojonego w kostkę
    • 2 buraki, pokrojone w kostkę
    • 1 szklanka pokrojonej na kawałki fasolki szparagowej
    • 3-4 suszone grzyby
    • 1 łyżka wegety
    • 2 kalarepki, pokrojone w kostkę
    • 1/4 kapusty, posiekanej
    • 1/4 kalafiora, podzielonego na różyczki
    • 1/4 brokuła, podzielonego na różyczki
    • 1/4 szklanki śmietany 18%
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do dużego garnka wrzucić cebulę, marchewki, selera, buraki, fasolkę i grzyby, zalać wodą tak, aby przykryła warzywa, dodać wegetę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
    2. Następnie dodać kalarepę i kapustę, gotować przez kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać kalafiora i brokuły, i gotować przez 5 minut, aby pozostały chrupiące. Marchewki wyjąć i pokroić w plasterki, dodać z powrotem do zupy.
    3. Do małego garnuszka nalać parę łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę i rozmieszać na gładko. Wlać z powrotem do zupy i gotować przez 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    3

    Przepyszna zupa!!!! Dodałem 2 kostki bulionu warzywnego. Nawet moja 4 letnia córka, którą trudno przekonać do jedzenia czegokolwiek zjadła ze smakiem. - 29 lip 2012

    autor:
    1

    Nie spodziewałam się, że ta zupa będzie taka wyśmienita. Ja dodałam do niej cukinię k kaszę amarantus. Jest taka pyszna, że chciałoby się ją jeść i jeść, i jeść. .. Pychotka - 14 maj 2015

    autor:
    1

    Pyszna! Zamiast buraków dodałam ziemniaki i nie zaprawiałam śmietaną. - 03 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis