Ryż na mleku

    Ryż na mleku

    17polubień
    33min.


    Zrobione przez 128 osób

    Ryż na mleku to świetny deser lub śniadanie dla dzieci. Moja rodzina go uwielbia. Koniecznie spróbujcie ten prosty przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka ryżu
    • 2 szklanki wody
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3min. odstawienie  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Ryż opłukać. Zagotować wodę, wsypać ryż, zamieszać, aby nie przywarł do dna. Gotować bez mieszania przez 10 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
    2. Dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać szklankę mleka i gotować przez 3 minuty.
    3. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przykryć. Odstawić na 2-3 minuty.

    rada

    Do tego ryżu warto dodać świeże owoce, miód lub orzechy.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    25

    O wiele lepszy wychodzi ryż gotowany WYŁĄCZNIE na mleku (tzn bez wody, bez soli i bez cukru). Szczerze pisząc trafiłem tu tylko dlatego bo zapomniałem jakie proporcje (ilośći mleka do ilości ryżu) są optymalne przy jego przygotowywaniu. - 25 sty 2015

    autor:
    20

    - - 05 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis