Ryż na mleku

    (23)
    33 min

    Ryż na mleku to świetny deser lub śniadanie dla dzieci. Moja rodzina go uwielbia. Koniecznie spróbujcie ten prosty przepis.


    Zrobione przez 144 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka ryżu
    • 2 szklanki wody
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3min. odstawienie  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Ryż opłukać. Zagotować wodę, wsypać ryż, zamieszać, aby nie przywarł do dna. Gotować bez mieszania przez 10 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
    2. Dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać szklankę mleka i gotować przez 3 minuty.
    3. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przykryć. Odstawić na 2-3 minuty.

    rada

    Do tego ryżu warto dodać świeże owoce, miód lub orzechy.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (23)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    27

    O wiele lepszy wychodzi ryż gotowany WYŁĄCZNIE na mleku (tzn bez wody, bez soli i bez cukru). Szczerze pisząc trafiłem tu tylko dlatego bo zapomniałem jakie proporcje (ilośći mleka do ilości ryżu) są optymalne przy jego przygotowywaniu.  -  25 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis