Kurczak nadziewany ryżem i pestkami dyni

    Kurczak nadziewany ryżem i pestkami dyni

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zaskakująco pyszny przepis na pieczonego faszerowanego kurczaka z nadzieniem z ryżu, pestek dyni oraz słonecznika.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka ryżu
    • 1 mały kurczak (około 1 kg)
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/2 szklanki pestek z dyni
    • 1/2 szklanki pestek słonecznika
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Ryż podgotować przez 10 minut. Najlepiej użyć ryżu brązowego.
    3. Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek pokroić wzdłuż na grube plasterki. Kurczaka z zewnątrz ponacinać nożem w kilku miejscach i powtykać w te otwory czosnek.
    4. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Wymieszać z ryżem i pestkami dyni oraz słonecznika. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Kurczaka napełnić nadzieniem i zabezpieczyć wykałaczkami.
    6. Natrzeć z wierzchu solą i pieprzem, i posmarować majonezem.
    7. Piec przez 45-50 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis