Domowe eklery z bitą śmietaną

    Domowe eklery z bitą śmietaną

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne ciastka, które mogą być nadziewane zarówno słodkim kremem, bitą śmietaną, albo nadzieniem słonym. Ciasto jest proste do przygotowania pod warunkiem, że trzymamy się przepisu!

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 1 szklanka wody
    • 100 g masła
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 5 jajek
    • 1 szklanka mąki pszennej

    • 2 szklanki śmietany tortowej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 200 g czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. W rondelku wymieszać wodę z masłem i solą, i gotować, aż masło się rozpuści, cały czas mieszając. Na tym etapie nie doprowadzać do wrzenia!
    3. Kiedy masło się już rozpuści, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aby pozbyć się grudek, i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
    4. Zestawić z ognia, przestudzić i stopniowo dodawać jajka, mieszając łyżką ruchem góra-dół, aby ciasto było gładkie. (Nie ubijać!)
    5. Ciastem napełnić woreczek dekoratorski i wyciskać ciastka o długości 7-10 cm bezpośrednio na blaszkę.
    6. Piec przez 30-35 minut.
    7. Śmietanę ubić z cukrem.
    8. Czekoladę rozpuścić w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą.
    9. Lekko przestudzone eklery napełniać bitą śmietaną i maczać w rozpuszczonej czekoladzie.

    rada

    Aby ciasto ładnie urosło można na dolnej półce piekarnika umieścić blaszkę z wodą. Parująca woda sprawi, że eklery "napuchną".

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AgnieszkaLuckner
    0

    przepis super.eklery wyrosły przepięknie. polecam serdecznie. - 03 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis