Domowe eklery z bitą śmietaną

    (3)
    45 min

    Pyszne ciastka, które mogą być nadziewane zarówno słodkim kremem, bitą śmietaną, albo nadzieniem słonym. Ciasto jest proste do przygotowania pod warunkiem, że trzymamy się przepisu!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 1 szklanka wody
    • 100 g masła
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 5 jajek
    • 1 szklanka mąki pszennej

    • 2 szklanki śmietany tortowej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 200 g czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. W rondelku wymieszać wodę z masłem i solą, i gotować, aż masło się rozpuści, cały czas mieszając. Na tym etapie nie doprowadzać do wrzenia!
    3. Kiedy masło się już rozpuści, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aby pozbyć się grudek, i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
    4. Zestawić z ognia, przestudzić i stopniowo dodawać jajka, mieszając łyżką ruchem góra-dół, aby ciasto było gładkie. (Nie ubijać!)
    5. Ciastem napełnić woreczek dekoratorski i wyciskać ciastka o długości 7-10 cm bezpośrednio na blaszkę.
    6. Piec przez 30-35 minut.
    7. Śmietanę ubić z cukrem.
    8. Czekoladę rozpuścić w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą.
    9. Lekko przestudzone eklery napełniać bitą śmietaną i maczać w rozpuszczonej czekoladzie.

    rada

    Aby ciasto ładnie urosło można na dolnej półce piekarnika umieścić blaszkę z wodą. Parująca woda sprawi, że eklery "napuchną".

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (1)

    AgnieszkaLuckner
    0

    przepis super.eklery wyrosły przepięknie. polecam serdecznie.  -  03 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis