Malinowe pain au chocolat (czyli francuskie ciasteczka z Nutellą)

    Malinowe pain au chocolat (czyli francuskie ciasteczka z Nutellą)

    5polubień
    38min.


    Zrobione przez 78 osób

    Ciasto francuskie z Nutellą i dżemem malinowym - to właśnie te rozkoszne słodkości. Gotowe w kilka chwil, proste i pyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 18 ciastek

    • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
    • 6 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella)
    • 3 łyżki dżemu malinowego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 30 g cukru pudru, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Rozwinąć ciasto francuskie na powierzchni lekko posypanej mąką. Przeciąć każdy arkusz ciasta na trzy części po linii zgięcia lub tak, żeby powstały paski szerokości ok 7-10 cm. Każdy pasek ciasta rozwałkować do długości około 40 cm, a następnie pociąć paski na trzy części, aby powstały prostokąty z ciasta.
    3. Na jednej połowie każdego prostokąta rozsmarować Nutellę, pozostawiając brzeg szerokości 1,5 cm. Na maśle orzechowym rozsmarować ok 1/2 łyżeczki dżemu malinowego. Krawędzie ciasta posmarować jajkiem, a następnie przykryć nadzienie drugą połową prostokąta z ciasta, zakrywając nadzienie. Mocno docisnąć krawędzie, aby się skleiły.
    4. Powtórzyć z pozostałymi prostokątami. Za pomocą ostrego noża wyciąć 5 szczelin w górnej części każdego ciastka, a następnie umieścić je na blasze do pieczenia ciastek w odległości 2 cm od siebie.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 18 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ostudzić na metalowej kratce. Można posypać cukrem pudrem po ostudzeniu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis