Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi

    Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi

    1polubienie
    2godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniały przepis dla miłośników czekolady. Pyszne trufle z orzechami laskowymi, które można ofiarować w prezencie znajomym!

    Składniki
    ilość sztuk: 50 trufli

    • 350 g czekolady mlecznej
    • 120 g masła
    • 120 ml kwaśnej śmietany
    • 2 żółtka
    • 200 g orzechów laskowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. W garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę, cały czas mieszając.
    2. Zestawić z ognia od razu kiedy czekolada się stopi i - cały czas mieszając - dodawać masło po jednej łyżce na raz.
    3. Śmietanę ubić na sztywno.
    4. Żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać odrobinę masy czekoladowej, dobrze wymieszać, a następnie dodać resztę.
    5. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje.
    6. Do foremek na czekoladki nakładać odrobinę masy, w środku umieszczać orzecha i przykrywać masą do pełna. Wyrównać nożem i wstawić do lodówki aby stężały.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis