Szybka pizza z mozzarellą

    Szybka pizza z mozzarellą

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 9 osób

    Pomimo, że ciasto na tę pizzę jest drożdżowe, to nie wymaga długiego wyrastania. Wystarczy 20-30 minut i pizza będzie doskonała.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze o średnicy 30 cm

    • Ciasto
    • 2 łyżeczki (7 g) suszonych drożdży
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Na wierzch
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 250 g pomidorów z puszki (wraz z sosem), posiekanych
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 150 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
    • 1 pęczek bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +25min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 55min. 

      Ciasto

    1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek w środku, dodać oliwę i sól. Drożdże wymieszać z wodą i odstawić, aż się spienią.
    2. Powoli wlewać wodę do środka i mieszając z mąką, zarabiać ciasto. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne.
    3. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (np. zlewozmywak napełniony gorącą wodą) do wyrośnięcia na 20-30 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    5. W międzyczasie przygotować sos:

    6. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać pomidory, sól, pieprz i oregano, i smażyć przez 15-20 minut.
    7. Ciasto podzielić na pół. Delikatnie rozciągać tworząc kształt koła, ruchem okrężnym od środka na zewnątrz, na grubość około 5 mm. Zamiast rozciągania można je rozwałkować.
    8. Na cieście rozsmarować równomiernie sos. Ułożyć plastry sera i bazylię.
    9. Piec przez 10 minut, aż mozzarella się roztopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis