Naleśniki z serkiem wiejskim

    Naleśniki z serkiem wiejskim

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepis na pyszne naleśniki ze słodkim nadzieniem z serka i rodzynek. Doskonałe na śniadanie, bo można je przygotować dzień wcześniej, a rano tylko lekko przyrumienić na maśle.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 naleśników

    • Nadzienie
    • 500 g serka wiejskiego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka rodzynek
    • Ciasto
    • 1 szklanka maślanki
    • 50 g cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 1 szklanka wody
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szklanka wrzącej wody
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • masło do podsmażenia naleśników

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

      Nadzienie:

    1. Nadzienie należy przygotować wcześniej, aby rodzynki mogły wchłonąć wilgoć serka wiejskiego.
    2. Serek utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią. Wymieszać z rodzynkami, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
    3. Naleśniki:

    4. Maślankę zmiksować z cukrem, solą i jajkami. Dodać wodę i znów zmiksować.
    5. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto.
    6. We wrzącej wodzie rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Na końcu dodać oliwę. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawić na 10-15 minut.
    7. Na patelni rozgrzać olej - będzie potrzebny tylko do pierwszego naleśnika, kolejne można smażyć bez dodawania oleju. Smażyć naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony.
    8. Nakładać po łyżce nadzienia na usmażone naleśniki, składać w trójkąty. Przed podaniem lekko podsmażyć na maśle.

    rada

    Aby oszczędzić czas, można smażyć naleśniki na kilku patelniach na raz.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis