Francuskie ciasteczka sablee

    Francuskie ciasteczka sablee

    2polubienia
    37min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pysznie kruche ciasteczka w stylu francuskim, doskonałe do popołudniowej herbaty. Szybko się je piecze i równie szybko znikają ze stołu!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 200 g mąki pszennej
    • 120 g masła
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 100 g cukru pudru
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, aż będzie przypominać kruszonkę.
    2. 3 żółtka ubić z wanilią. Dodać do mąki z masłem i zarobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 15-20 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    4. Ciasto rozwałkować przez folię spożywczą na grubość 5 mm. Wycinać ciastka foremką.
    5. Pozostałe żółtko rozmieszać z łyżką wody i posmarować tym ciastka. Odstawić aby wyschły, a następnie posmarować żółtkiem jeszcze raz.
    6. Piec przez 10-12 minut na złoty kolor.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis