Ciasteczka lawendowe

    Ciasteczka lawendowe

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Miękkie i aromatyczne ciastka z dodatkiem kwiatu lawendy. Wspaniały prezent dla znajomych na przyjęcie.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 120 g masła
    • 100 g cukru
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 180 g mąki pszennej
    • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.
    2. Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową.
    3. Dodać mąkę i wymieszać w palcach na kruszonkę. Dodać lawendę i uformować z ciasta kulę.
    4. Aby ciasto można było łatwiej rozwałkować, stolnicę wyłożyć pergaminem, położyć na nim ciasto, delikatnie przycisnąć, przykryć drugim arkuszem pergaminu i rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka foremką.
    5. Piec przez 10-12 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis