Kurczak pieczony w jabłkach

    Kurczak pieczony w jabłkach

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pieczony kurczak to jedno z tych dań, które nie wymaga dużego wkładu pracy. Wystarczy natrzeć go przyprawami i wstawić do piekarnika. Będzie gotowy kiedy goście się zjawią, a ty w tym czasie możesz się zająć ważniejszymi sprawami. Ten kurczak jest pysznie soczysty dzięki owocom.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 nieduży kurczak (około 1 kg)
    • 3 słodkie jabłka, pokrojone w plasterki
    • 1/4 szklanki suszonych śliwek, posiekanych
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki burbonu (lub innej whisky)
    • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki miodu
    • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. W miseczce wymieszać jabłka z śliwkami i czosnkiem. Dodać burbon i wymieszać. Odstawić na kilka minut.
    3. Wnętrze kurczaka natrzeć solą i włożyć luźno nadzienie.
    4. Miód wymieszać z tymiankiem, rozmarynem, skórką z cytyny, solą i pieprzem. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki oliwy.
    5. Natrzeć tą mieszaniną kurczaka. Ułożyć kurczaka w brytfannie, a dookoła można go obłożyć kawałkami jabłek (jeśli jakieś zostały). Jabłka wchłoną wyciekające soki i będą pysznym dodatkiem do mięsa.
    6. Piec przez 40-45 minut na złoty kolor, aż wypływające soki będą przejrzyste, a skórka będzie złocista i chrupiąca.

    rada

    Jeśli pieczesz kurczaka większego niż 1 kg, po 45 minutach należy obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec chwilę dłużej, aż mięso będzie miękkie. Dla kurczaka ważącego ponad 2 kg czas pieczenia wyniesie około 1,5 godziny.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    maxim
    autor:
    1

    Trochę sceptycznie podszedłem do przepisu.. zero plusów itp... mniejsza... Kurczak wyszedł WYŚMIENITY. Jako że mój miał prawie 2kg odpowiedni zwiększyłem ilość składników. Jedyny problem to farsz .. tzn. nie jest to problem ale została go ogromna ilość .. chętnie bym go jakoś wykorzystał. Po upieczeniu , jako że czekałem aż żona wróci z pracy wyciągnąłem go z brytfanki i na opcji grill podpiekłem go z dołu.( bez farszu....(tzn to co zostało zostawiłem to co "wyleciało" dałem na osobny talerz)) . mięsko jest MEGA aromatyczne .. idealny kurak jak na mój gust. Kruchy , aromatyczny . PALCE LIZAĆ . W kurczaku nie cierpię 2 rzeczy ... przesadnego smaku kurczaka i .. braku jego smaku .. tu wszystko wyszło idealnie. Mięsko kruche a przesycone aromatem. zabiegany jestem więc nie będę się rozpisywał. przepis 1 klasa ps. alkoholu dałem trochę więcej. - 14 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis