Sałatka z krewetek i awokado

    Sałatka z krewetek i awokado

    5polubień
    15min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pyszna i prosta sałatka, która będzie ozdobą stołu na każdej imprezie. Wygląda rewelacyjnie bo jest serwowana w łupinie awokado.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 dojrzałe awokado
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 150 g krewetek
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką tak, żeby nie uszkodzić łupiny.
    2. Miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniał.
    3. Ugotować krewetki - patrz rada na dole. Jeśli krewetki są duże, po ugotowaniu pokroić na kawałki. Najlepiej użyć małych koktajlowych.
    4. W misce wymieszać krewetki z awokado, koperkiem, selerem i czosnkiem. Dodać majonez, sól i pieprz i wymieszać. Napełniać sałatką łupiny awokado i podawać.

    Gotowanie krewetek:

    Jeśli kupiliśmy krewetki zamrożone, różowe - należy je najpierw rozmrozić, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty. Jeśli nie mamy czasu na rozmrażanie, można na wrzątek wrzucić zamrożone krewetki i gotować ok. 3-5 minut (ale wtedy ich smak będzie nieco gorszy). Krewetki szare należy gotować nieco dłużej. Gdy zmienią kolor na różowy będzie to oznaczało, że są już ugotowane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis