Sałatka z krewetek i awokado

    (4)

    Pyszna i prosta sałatka, która będzie ozdobą stołu na każdej imprezie. Wygląda rewelacyjnie bo jest serwowana w łupinie awokado.


    Zrobione przez 10 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 dojrzałe awokado
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 150 g krewetek
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką tak, żeby nie uszkodzić łupiny.
    2. Miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniał.
    3. Ugotować krewetki - patrz rada na dole. Jeśli krewetki są duże, po ugotowaniu pokroić na kawałki. Najlepiej użyć małych koktajlowych.
    4. W misce wymieszać krewetki z awokado, koperkiem, selerem i czosnkiem. Dodać majonez, sól i pieprz i wymieszać. Napełniać sałatką łupiny awokado i podawać.

    Gotowanie krewetek:

    Jeśli kupiliśmy krewetki zamrożone, różowe - należy je najpierw rozmrozić, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty. Jeśli nie mamy czasu na rozmrażanie, można na wrzątek wrzucić zamrożone krewetki i gotować ok. 3-5 minut (ale wtedy ich smak będzie nieco gorszy). Krewetki szare należy gotować nieco dłużej. Gdy zmienią kolor na różowy będzie to oznaczało, że są już ugotowane.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (13)