Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 40min.

Smaczne i proste klopsiki z mielonego mięsa indyczego to wspaniałe rozwiązanie dla dzieci, które nie znoszą warzyw.

ntbella

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kromka chleba pszennego
  • 50 ml mleka
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, posiekany
  • 200 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, drobno posiekana
  • 300 g sosu pomidorowego z przyprawami (np. z bazylią)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Kromkę chleba namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Wymieszać mokrą kromkę z mięsem, natką i rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować okrągłe kuleczki.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłożyć na bok.
  3. Na patelnię dodać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchewkę. Całość zalać sosem pomidorowym i zagotować. Dodać klopsiki i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Podawać z ryżem lub z makaronem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Jolcia
autor:
0

super ,bardzo latwy i szybki przepis na smaczny obiad,ja na koniec dodalam 2 lyzki kwasnej smietany12% - 09 sie 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie