Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

    Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

    14polubień
    40min.


    Zrobione przez 40 osób

    Smaczne i proste klopsiki z mielonego mięsa indyczego to wspaniałe rozwiązanie dla dzieci, które nie znoszą warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kromka chleba pszennego
    • 50 ml mleka
    • 500 g mielonego mięsa z indyka
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, posiekany
    • 200 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 marchewka, drobno posiekana
    • 300 g sosu pomidorowego z przyprawami (np. z bazylią)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kromkę chleba namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Wymieszać mokrą kromkę z mięsem, natką i rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować okrągłe kuleczki.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłożyć na bok.
    3. Na patelnię dodać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchewkę. Całość zalać sosem pomidorowym i zagotować. Dodać klopsiki i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
    4. Podawać z ryżem lub z makaronem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    super ,bardzo latwy i szybki przepis na smaczny obiad,ja na koniec dodalam 2 lyzki kwasnej smietany12% - 09 sie 2013

    IwonaFalińska
    1

    Super smaczne, dzieciaki zajadają się. Tylko albo mniej szpinaku trzeba albo więcej mięsa. Poza tym rewelacja, POLECAM - 25 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis