Czekoladowe babeczki

    Czekoladowe babeczki

    10polubień
    35min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Rozkosz dla podniebienia dla tych, którzy kochają czekoladę! Pyszne babeczki z czekoladowo-śmietanową polewą.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki brązowego cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 jajka
    • 120 g mąki pszennej
    • Polewa
    • 120 g czekolady
    • 150 g kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Foremki na babeczki natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
    2. Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut.
    3. Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao, a następnie - cały czas ucierając - dodawać jajka po jednym na raz.
    4. Dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
    5. Ciastem napełniać foremki do 1/2 ich wysokości. Piec przez 20 minut.
    6. Polewa

    7. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Dodać śmietanę i cukier, dobrze wymieszać, zagotować. Zestawić z ognia i schłodzić przed dekorowaniem babeczek.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis