Łatwy strudel jabłkowy

    Łatwy strudel jabłkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 98 osób

    Ten przepis jest bardzo prosty, strudel jest pyszny, a co najważniejsze - niedrogi.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 jabłko Granny Smith - obrane, gniazdo nasienne wydrążone, starte na grubej tarce
    • 3 jabłka Granny Smith - obrane, wydrążone gniazda nasienne, pokrojone w plasterki
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 165 g (1 szkl.) złotych rodzynek
    • 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • 60 ml (1/4 szkl.) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem.
    2. Umieścić jabłka w dużej misce. Dodać brązowy cukier i rodzynki, wymieszać i odstawić. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze do pieczenia. Nadzienie z jabłek rozłożyć równomiernie wzdłuż środkowej części ciasta. Złożyć ciasto wzdłuż, przykrywając nadzienie. Skleić brzegi ciasta zamaczając palce w odrobinie wody i przyciskając krawędzie ciasta razem. Roztrzepać jajko z mlekiem i nakładać pędzlem na wierzch ciasta.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, lub do momentu gdy strudel nabierze złotego koloru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis