Faszerowane papryki

    Faszerowane papryki

    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 12 osób

    Te pyszne papryki są napełnione mielonym mięsem i ryżem, posypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 średnich papryk
    • 200 g ryżu
    • 200 g mielonej wołowiny
    • 200 g mielonej wieprzowiny
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchewka, starta na grubej tarce
    • 150 g startego sera żółtego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i odkroić ogonek.
    3. Ryż gotować przez 10 minut. Odcedzić.
    4. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę z marchewką.
    5. W misce wymieszać obydwa rodzaje mięsa z ryżem, cebulą i marchewką. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Mieszaniną napełniać połówki papryk i posypać serem. Ułożyć na blaszce i piec przez 35-40 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis