Grzybowa tarta z kozim serem

    Grzybowa tarta z kozim serem

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny przepis na tartę. Aromatyczne nadzienie z pieczarek, sera koziego, z dodatkiem kminku. Można ją upiec w dużej formie albo w tarteletkach.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 2 łyżki lodowatej wody
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżki soku z cytryny
    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła lub margaryny
    • 1/4 łyżeczki soli
    • Nadzienie
    • 1 cebula, posiekana
    • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 100 g sera koziego, rozgniecionego widelcem
    • 150 g sera fontina, pokrojonego w cieniutkie plasterki
    • 1/4 łyżeczki kminku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

      Ciasto

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. W misce wymieszać wodę z sokiem z cytryny i jajkiem, lekko roztrzepać.
    3. Masło wysiekać z mąką i solą. Dodać mieszaninę z jajkiem i wyrobić na jednolite ciasto. Uformować kulę, a nastepnie rozwałkować na prostokąt lub okrąg (w zależności jaką foremkę używamy). Najłatwiej rozwałkować ciasto jeśli się je przykryje folią spożywczą.
    4. Przenieść ciasto do foremki i wyłożyć nim dno i boki.
    5. Nadzienie

    6. Cebulę smażyć z pieczarkami przez kilka minut, aż zmiękną. Wyłożyć na ciasto. Posypać serem kozim i kminkiem. Przykryć plasterkami fontiny.
    7. Piec przez 35 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis