Pizza z porem i bazylią

    Pizza z porem i bazylią

    1polubienie
    1godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeża i aromatyczna pizza w sam raz na letnie popołudnie. Mozzarella, pomidory, pory i dużo bazylii. Pycha!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze o średnicy 30 cm

    • Ciasto
    • 1 łyżeczka (3,5 g) suchych drożdży
    • 1/2 łyżki cukru
    • 120 ml wody
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • Na wierzch
    • 2 pomidory - sparzone, obrane i posiekane
    • 1 por, grubo pokrojony
    • 200 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry
    • świeże oregano
    • świeża bazylia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia 15-20 minut.
    2. Resztę mąki wymieszać z 1/2 szklanki wody, oliwą, solą i zaczynem drożdżowym. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
    4. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół (albo na 4 części aby wyszły mini pizze). Uformować okręgi, delikatnie wyciągając brzegi i rozwałkować.
    5. Na cieście układać pomidory i pora, posypać bazylią i oregano, a na koniec przykryć serem.
    6. Piec przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis