Ciasteczka z rozmarynem

    Ciasteczka z rozmarynem

    3polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiedy byłam mała, razem z mamą piekłyśmy z tego ciasta ciasteczka-rozetki. Mają wyjątkowy smak po dodaniu odrobiny skórki cytrynowej i rozmarynu.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 białka
    • 1/2 szklanki cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżka rozmarynu
    • 50 g masła, roztopionego
    • 1/2 szklanki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pegaminem.
    2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać skórkę z cytryny i rozmaryn, wymieszać. Dodać masło i mąkę.
    3. Ciasteczka nakładać łyżką na blaszkę, lekko spłaszczając ruchem okrężnym łyżki, aby ciastka były cienkie.
    4. Piec przez 5 minut.
    5. Ostrożnie zdjąć ciasteczka z blachy i lekko zawinąć brzegi kiedy są jeszcze gorące, aby powstał płatek. Ostudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis