Ciasteczka florentynki

    Ciasteczka florentynki

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne i proste ciasteczka we włoskim stylu. Chrupiące, z dodatkiem pestek dyni, rodzynek i orzechów piniowych.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 50 g masła
    • 50 g cukru
    • 2 łyżki mleka
    • 25 g pestek dyni
    • 40 g orzechów piniowych
    • 50 g rodzynek
    • 50 g suszonej żurawiny albo wiśni
    • 2 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    2. Masło roztopić w rondelku i dodać cukier, podgrzewać, aż zacznie bulgotać.
    3. Zestawić z ognia, dodać 2 łyżki mleka, pestki, rodzynki, orzechy i żurawinę, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać.
    4. Ciastka nakładać na blaszkę. Piec przez 10 minut, na złoty kolor.

    rada

    Po upieczeniu ciastka należy zostawić na blaszce, aż całkowicie ostygną i stwardnieją.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis