Sałatka z ogórków w zalewie

    Sałatka z ogórków w zalewie

    5polubień
    2godz.50min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Prosty przepis na ogórki. Zamiast w całości, najpierw krojone w plasterki, a potem nakładane do słoików wraz z ziołami i przyprawami. Doskonałe na przystawkę lub jako sałatka do obiadu.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików 0,5 l

    • 3 kg średniej wielkości ogórków
    • 2 łyżki soli
    • Zalewa
    • 5 szklanek wody
    • 2 szklanki cukru
    • 1 szklanka octu 10%
    • Dodatki (na każdy słoik)
    • 3-4 plastry cebuli
    • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    • 4-5 ziaren gorczycy
    • 1-2 korzenie chrzanu
    • 1 ząbek czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Ogórki obrać i całe posolić. Odstawić na 2 godziny, a następnie pokroić w plasterki.
    2. W międzyczasie przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki, zagotować i odstawić do przestudzenia.
    3. Na dnie słoików ułożyć przyprawy, dodać ogórki, a następnie zalać ostudzoną zalewą. Zakręcić słoiki.
    4. Pasteryzować w gotującej się na wolnym ogniu wodzie przez około 10 minut.
    5. Pasteryzacja:

    6. Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis