Ogórki z miodem

    Ogórki z miodem

    20polubień
    40min.


    Zrobione przez 107 osób

    Smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie ogórków do domowej spiżarni. Polecam te ogórki w zalewie miodowej.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki 0,5 l

    • 2 kg ogórków, umytych
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1/2 - 3/4 szklanki octu 10%
    • 1,5 łyżki soli
    • 4-5 łyżek miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ogórki pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, włożyć do słoików.
    2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą napełniać słoiki z ogórkami.
    3. W dużym garnku zagotować wodę. Ostrożnie wstawić słoiki i pasteryzować (gotować na wolnym ogniu) przez 5-10 minut.
    4. Wyjąć słoiki ostrożnie z garnka, postawić na ściereczce i odczekać aż wystygną. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    15

    Dodaję czasem łyżeczkę curry, dla zaostrzenia smaku. - 06 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis