Łatwy placek ananasowy

    1 godz. 30 min

    Bardzo łatwy placek ananasowy z polewą z serka śmietankowego.


    Zrobione przez 165 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 puszka (600 g) rozdrobnionych ananasów w syropie
    • Polewa
    • 225 g serka śmietankowego
    • 115 g masła
    • 180 g (1 i 1/2 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i sodą. W środku mieszaniny zrobić zagłębienie i dodać jaja, wanilię i rozgniecione ananasy wraz z syropem. Dobrze wymieszać.
    3. Piec przez 45 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
    4. Polewa: w średniej misce wymieszać ser z masłem, cukrem pudrem i 1 łyżeczką wanilii. Miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Rozsmarować na ciepłym cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (2)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis