Łatwy placek ananasowy

    Łatwy placek ananasowy

    (161)
    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 162 osoby

    Bardzo łatwy placek ananasowy z polewą z serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 puszka (600 g) rozdrobnionych ananasów w syropie
    • Polewa
    • 225 g serka śmietankowego
    • 115 g masła
    • 180 g (1 i 1/2 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i sodą. W środku mieszaniny zrobić zagłębienie i dodać jaja, wanilię i rozgniecione ananasy wraz z syropem. Dobrze wymieszać.
    3. Piec przez 45 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
    4. Polewa: w średniej misce wymieszać ser z masłem, cukrem pudrem i 1 łyżeczką wanilii. Miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Rozsmarować na ciepłym cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (161)

    Komentarze po polsku (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    Emilia: 2 szklanki mąki to 250 g, a 2 szklanki cukru to 400 g. Możesz więc odmierzać tak: 2 szklanki mąki i 2 szklanki cukru ALBO 250 g mąki i 400 g cukru  -  23 gru 2012

    EmiliaJadczak
    autor:
    0

    ja mam pytanie chodzi o składniki bo pisze pierw 250 g mąki czyli 2 szkl a potem 400 g cukru to jak 2 szklanki?  -  16 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis