Dżem z czarnych porzeczek

    Dżem z czarnych porzeczek

    3polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Robienie domowych przetworów ma wielkie korzyści! Wygodnie i szybko można kupić słoik dżemu w sklepie, jednak w niczym ten dżem nie będzie przypominał domowego! Ten niskosłodzony dżem jest doskonały do wypieków, kiedy sezon na porzeczki już dawno minie.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 330 ml słoiczków

    • 2 kg czarnej porzeczki
    • 1 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Porzeczki oczyścić z szypułek i włożyć do garnka. Przysypać połową cukru i odstawić na 2 godziny, aby puściły sok.
    2. Porzeczki gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż 1/4 soku wyparuje.
    3. Dodać resztę cukru, wymieszać i gotować jeszcze przez 10-15 minut, zbierając gromadzącą się na powierzchni piankę.
    4. Słoiczki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do słoików (jeszcze gorących) gorący dżem. Pasteryzować przez 20 minut.
    5. Pasteryzacja:

    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis